Ramptoerist in eigen stad

Beluister hier de column

Foto: Alfred Blokhuizen

Ik hou wel van een beetje gezelligheid, hoewel volksstammen denken dat ik een ouwe mopperpot ben. Ik hou zelfs wel van winkelen, ja ook modewinkel in en uit. Daar zie ik meestal een beetje norse mannen wachten bij de pashokjes. Ik heb daar geen last van. Dat zal wel mijn vrouwelijke kant zijn. Dus ga ik gewoon shoppen in mijn o zo geliefde stad Spijkenisse.

Eenmaal in het centrum aangekomen word ik wel snoeihard geconfronteerd met de grote leegstand van winkels. Vooral de laatst bijgebouwde winkelgebiedjes staan nu vrijwel helemaal leeg. Maar ook voor het enorme pand van Saturn is nog geen bestemming gevonden. Hoe is dat toch mogelijk, zou je denken.

Het komt allemaal omdat de Gemeenteraad adviezen van deskundigen negeerden.  Zo meldde Kenniscentrum Bevolkingsdaling al in 1996 dat de bevolking flink zou dalen en niet naar 100.000 zou stijgen, zoals de gemeente steevast beweerde. Die daling vond plaats. Ook de deskundigen van Bureau Kardol stelden in een rapport dat men moest oppassen voor overcapaciteit en stelden een totaal andere inrichting van het centrum voor. Men voorspelde ook de komst van online winkelen. Het ging allemaal de prullenbak in, want waarom zou de politiek luisteren naar deskundigen. Wetenschap is ook maar een mening, toch? De Gemeenteraad liep met overgrote meerderheid achter de groot-Spijkenisse visioenen aan van Gert-Jan ’t Hart, Wethouder voor ONS. En nu zitten we met de gebakken peren: dode winkelstraten en een Havenplein met horeca dat maar niet wil volstromen met terrasbezoekers.

Zo nu en dan komen mensen van heinde en verre om de bieb te bekijken. Ze komen kijken naar dat aparte bouwwerk. Ze lopen echter niet door naar dat lege winkelgebied met “historiserende bebouwing”, door zwartkijkers “nep-oud” genoemd. Want dan zien de bezoekers de mindere kant van de Spijkenisser planologie.

Als ik door die straten loop met lege winkels en bijna geen bezoekers, dan voel ik me eigenlijk ramptoerist in eigen stad.

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.