Samen maken we Nissewaard Veiliger

Column voorlezen

Foto: Gem. Nissewaard

Dat was de kop boven een column van de kersverse burgemeester van Nissewaard Foort van Oosten. Een verhaal waarin we ook werden gewezen op onze eigen verantwoordelijkheid als het over veiligheidsgevoel gaat in de gemeente. En het leuke was dat in deze krant de woorden van de burgemeester direct resultaat hadden, want precies onder de tekst van onze burgemeester stond “Aantal misdrijven in Nissewaard is gedaald”. Nou, hoe krachtdadig wil je het hebben! Verder vertelde hij ook iets over beleid dat al vele jaren bestaat m.b.t. achterpadenverlichting. En wie had ooit kunnen denken dat een VVD-politicus zou pronken met verlichting op zonne-energie. Het moet toch niet dwazer worden!

Alle gekheid op een stokje, de burgemeester heeft gewoon gelijk. Veiligheid is ook iets wat we zelf voor een deel in de hand hebben. We moeten gewoon met elkaar een beetje op elkaar passen. Niet beloeren, maar passen. Onregelmatigheden melden, maar niet sneaky klikken. Want meestal weten we al snel dat iets niet goed gaat. En als we elkaar niet een beetje helpen kan het zomaar ontsporen. Dat is voor helemaal niets goed. Een beetje op elkaar passen wel.

Dan kom ik op het volgende: Op de column werd, via de (a-) sociale media, op een wel heel aparte manier gereageerd door CH3-COOH waterende medeburgers. Sommige mensen konden zich weer eens niet inhouden en zaagden onze nieuwe burgemeester tot op de knieën af. Een bak vol wantrouwen en afschuw. Ik heb me daar mateloos aan geërgerd!

Het geeft geen pas het visitekaartje van onze stad af te branden met grove teksten. De burgemeester doet gewoon waarvoor hij is aangesteld, en dat liet hij prima zien in zijn column. Dat verdient steun en geen grove afkeuring. Dat verdient een kritische blik van onze Gemeenteraad, maar geen hoongelach. De man is nog maar net begonnen en moet zijn draai nog vinden.

Voor de veiligheid van de samenleving zijn we allemaal verantwoordelijk. Als men een potje gaat schelden op mensen die verantwoordelijkheden op zich nemen, komt dat die veiligheid niet ten goede. Onze burgemeester moet zich ook veilig voelen bij zijn werk. Want: Samen maken we Nissewaard veiliger.

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde. Bookmark de permalink.