Welkom in het uitkeringsparadijs

Column voorlezen

Foto: Unsplash

De VVD kwam weer eens met een geweldig “nieuw” simpel plan. Werklozen moeten vakkenvuller worden. Men vertelde er niet bij hoe, of de mensen dat werk wel kunnen doen en of er dan ook goed wordt betaald. Het is een onzinverhaal, omdat daarop al moet worden gesolliciteerd door bijstandsgerechtigden. Het werken in een supermarkt is “algemeen aanvaarde arbeid”. Er is dus iets anders aan de hand. Maar goed, het wordt weer eens tijd om voor de zoveelste keer mensen met een uitkering de schuld te geven van het ongenoegen.

Na zo’n bericht gaan veel mensen weer los op de social media. “Bankhangers” zijn het, uit de staatsruif etende “profiteurs”. Hele dagen in een hangmat, kijkend naar een flatscreen tv (kun je nog iets anders aanschaffen dan?). Ze krijgen alles gratis. Het is een paradijs! En “wij” maar werken en betalen.

Bent u zo’n boze werker? Kom ook gezellig meedoen met uitkeringsgerechtigden. Waarom zou u nog werken? Het is zó top in de bijstand? Ik snap niet dat u nog de handen uit de mouwen steekt. Het paradijs lonkt en u hoeft er niks voor te doen. Ja, OK, even ontslagen worden. Dat is alles. Dan lonkt het gedroomde luie leventje.

Het is echt toppie in de bijstand. U krijgt steeds brieven waarin gedreigd wordt met straffen. U krijgt net niet genoeg voor een normaal leven. 80% Van je geld gaat op aan vaste lasten. De auto moet weg, uw koophuis mag u verkopen, u mag bijna geen spaargeld hebben en de gemeente mag bij u in en uit lopen om te kijken of u niet mogelijk rommelt om uit de schulden te blijven. Uw bankafschriften mogen worden uitgepluisd. Uw kinderen kunnen aan vrijwel niets meedoen op school. U moet ongeveer HBO-belastingdeskundige zijn om toeslagen aan te vragen. Past u op met vrienden, want voor je het weet zijn ze uw “partner”.  Je hoeft maar een komma verkeerd te zetten en je hebt een boete te pakken. En dan moet u ook nog eens gaan werken, zonder loon. Dus wel werken, maar het loont niet. “Participeren” heet dat.  En met een beetje mazzel mag u op vrijdag in de regen in de rij gaan staan voor een voedselpakket. Dat krijgt u van helden die zich zorgen maken om mensen in de armoede en daar wèl iets aan doen.

Heeft u de pech dat u werkt voor een goed salaris? Stop ermee! Join the club! Welkom in het uitkeringsparadijs!

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Deze column verscheen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Satrire, Sociaal. Bookmark de permalink.