Toll! Ich bin ein Gutmensch!

https://www.toonpool.com/user/12400/files/gutmensch_2819505.jpgAls je stukjes schrijft in een krant of opiniesite en wel eens in discussie gaat met mensen die iets anders vinden, is het tegenwoordig niet meer opzienbarend dat mensen je direct verrot schelden. Deze fijnbesnaarde Nederlandse cultuurbeschermers geven hiermee hèt voorbeeld aan nieuwkomers. De scheldkanonnades zijn soms zó mooi dat je ze eigenlijk moet inlijsten. Op mijn website (www.alfredblokhuizen.nl) heb ik wat verbale scheldkunstwerkjes gezet. Ter leering ende vermaeck! Ik wist bijvoorbeeld niet dat je zóveel scheldwoorden in één goedlopende zin kon proppen. Maar goed.

Naast dat ik vaak word weggezet als landverrader, wegkijker, crimiknuffelaar, komt ook Gutmensch voorbij. Vast bedoeld om me heel erg boos te maken, maar dat doet het me niet. Want wat is dat eigenlijk?

Gutmensch is een uitvinding van de Nazi’s, in de jaren 30. Ze scholden daar mensen voor uit die het voor de joden, andere minderheden en burgerrechten opnamen. Joseph Goebbels, minister van propaganda, gebruikte de term veelvuldig in zijn toespraken om politieke tegenstanders monddood te maken. We weten nu allemaal waar dat op uitliep: vele miljoenen moorden op mensen met een bepaalde afkomst, gesteldheid of opvatting.

Nu probeert men een draai aan het woord te geven, door het te gebruiken als scheldwoord voor mensen die “politiek correct” zouden zijn. Die verdraaiing is een truc, want de bedoeling is hetzelfde: het kleineren van je opponent. Waarbij ik me afvraag wat er mis is met correct zijn in het algemeen, maar zeker in de politiek. Van politieke incorrectheid komt niets goeds, alleen maar haat en nijd. Dat zien we intussen wel in onze verharde samenleving, waar kennelijk geen scheldwoord meer te erg is.

Ik vind het dus niet erg om uitgemaakt te worden voor Gutmensch, beter nog, ik vind het een mooi compliment! De geschiedenis laat zien dat Gutmenschen het gelijk aan hun zijde hadden. Ze waarschuwden immers voor wat er ging komen van al die harde taal en het zondebokken aanwijzen.

Dus, als men weer eens een bericht stuurt met daarin dat woord, zeg ik: hartelijk dank voor het compliment! Toll! Ich bin ein Gutmensch!

Verschenen in Weekblad Groot NIssewaard

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Dit bericht is geplaatst in Columns, Satrire. Bookmark de permalink.