Zwart van de schoorsteen?

Tweede Kamer maakt haast met gasloos huis - RTV NoordHet was al vreselijk moeilijk om uit te leggen dat Zwarte Piet door een superdun schoorsteenpijpje kwam en vastliep op een centrale verwarming, maar nu moeten we van het gas af

De Zwarte Piet fans hebben het maar zwaar deze tijd. Er wordt het nodige gedemonstreerd tegenwoordig, maar ook van alles geroepen en verzonnen om Zwarte Piet zwart te houden. Dat werkt niet goed, want pro-Pieten moeten zich steeds vaker verantwoorden voor de rechter wegens wetsovertredingen en zelfs geweld, zo blijkt uit de laatste intocht van de Goedheilig Man. Dat zwart houden wordt nog een hele kluif de komende jaren. En dan heb ik het helemaal niet over of het al dan niet racistisch is, die figuur.  Nee, het verhaal van de zwarte kleur of de roetvegen wordt de komende jaren totaal onhoudbaar!

We weten allemaal dat we de akkoorden van Parijs na te leven hebben. Dat vraagt nogal iets van onze samenleving. Zo moeten we allerlei maatregelen nemen om het milieu te sparen. Dat betekent onder andere minder autorijden, minder het vliegtuig nemen en een beetje opletten met consumeren.  Maar heel belangrijk is dat er paal en perk wordt gesteld aan gebruik van fossiele brandstof. Ook is er in een reeks gemeenten al een open haard verbod opgenomen in het bouwbesluit. Verder wordt de allesbrander ontmoedigt. En als klap op de vuurpijl wil de regering ook nog dat we allemaal van het gas af moeten!

Het was al vreselijk moeilijk om aan de kids uit te leggen dat Zwarte Piet door een superdun schoorsteenpijpje kwam en vastliep op een centrale verwarming, maar toch grote cadeaus bezorgde. Dat kon nog met een beetje goede wil. Maar nu moeten we van het gas af en de eerste nieuwbouwwijken zonder schoorstenen zijn al verrezen. Dan is er helemaal geen reden meer voor roetvegen of het zwarte uiterlijk, veroorzaakt door schoorstenen. Ook is er ook geen reden meer voor de Sint om halsbrekende toeren uit te halen met Americo op gevaarlijke daken. Dit tot grote vreugde van de Partij voor de Dieren.

Dus ja, de energietransitie heeft grote gevolgen voor het uiterlijk van Piet. Dat kan niet meer door het roet, want die schoorstenen zijn er straks niet meer. Het wordt dringend tijd dat de Sint comités zich daarover gaan beraden. Regeren is vooruitzien. Dus óf het veranderingsproces gaat sneller, óf er moet op zoek worden gegaan naar een reden voor die “eeuwenoude” traditie waarin de schoorsteen een hoofdrol speelde. Dat is straks niet meer vol te houden.

De kinderen zullen straks vragen: “Papa, wat is een schoorsteen? “

Deze column verscheen bij Joop.nl van BNNVARA en Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Satrire. Bookmark de permalink.