Als ratten in de val!

Dit hoor je als er weer een ongeluk gebeurt in de Botlek of duidelijk wordt dat een dijkdoorbraak het eiland metershoog onder water kan zetten. Daarna komt de eis dat er tunnels en een A4-Zuid moeten worden aangelegd. Want we moeten kunnen vluchten, toch? Een deel van de politiek roept het ook met een stellige volharding. Behalve dat ik dat zie als angstversterking, is het ook nog eens heel onverstandig en een heel vals argument bij het eisen van een nieuwe weg.

Rekent  u even mee? Op Voorne-Putten, Hoogvliet en de Hoeksche Waard samen staan tenminste zo’n 65.000 auto’s. Op de weg levert dat een file op van tenminste 600 km! Hoever denkt u zelf te komen als u wilt vluchten met de auto? Ik schat ongeveer 20 meter, waarna  u vaststaat buiten in de chemische rookwolk of een auto die volloopt met water. U kunt dan dus ècht nergens meer naartoe. Een nieuwe weg helpt ècht niet, want een dubbele oprit kan slechts 90 auto’s per minuut verwerken. Dus allemaal wegvluchten kost 3 – 5 dagen!

Ooit zat ik met Raadslid Simon van Nood als waarnemer namens ú bij een rampenoefening. Een dijkdoorbraak werd gesimuleerd. Binnen 10 minuten werd een mobiliteitsverbod afgekondigd. Want als men zou vluchten, konden de hulpverleners niet ter plekke komen door de vastgelopen wegen. Dat verbod mocht met geweld worden afgedwongen.

Wees eerlijk, vindt u het handig om in een auto te gaan zitten tijdens een chemische brand of als het eiland overstroomt? Heeft u dan iets aan een nieuwe weg of tunnel? Kortom: gaat de sirene, ga naar binnen sluit ramen en deuren en zet Radio Rijnmond aan! Want ja, we zitten in een zelfgekozen val bij een incident. Maar Voorne-Putten is wel een mooie, groene en relatief rustige “val”. Ik blijf hier lekker wonen en luister niet meer naar mensen die een weg of tunnel aanprijzen als de oplossing bij een ramp! Ik doe gewoon wat op de kaart staat in de meterkast. Dat is beter voor mijn naasten en mezelf. Kijk ook eens op crisis.nl.

Reageren column@alfredblokhuizen.nl

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.