Verkiezingen? A4-Zuid reflex!

In 1992 kwam ik in Spijkenisse wonen. Toen debatteerden ze heftig over 2 zaken: A4-Z en asielzoekers. Bijna 27 jaar later is dat nog steeds zo. De rampspoed die asielzoekers zouden brengen is nooit over ons gekomen. De A4-Z kwam er ook niet. Logisch trouwens! Maar er komen verkiezingen, dus de A4 reflex komt er ook weer aan.

12 Jaar lang waren alle bestuurslagen tegelijkertijd voorzien van VVD bestuurders op de post verkeer. Juist onder deze bestuurders verdween A4-Z in een superdiepe bureaula, terwijl men voorop liep met schep en pamflet om de A4 als heilige graal van de fileoplossing te presenteren. Maar ja, zo werkt politiek! Lokale partijen profileren zich er ook graag op, maar die hebben weer geen zetel in Den Haag.

Jaren geleden besloot Rotterdam dat ze geen geld & grond ter beschikking zou stellen voor die A4 en Minister Schultz (VVD) besloot dit plan “niet urgent” te verklaren, waardoor het feitelijk nog voor 15 jaar van tafel is. Ze gebruikte daarbij deze woorden: “Het oplossend vermogen van de weg staat niet in verhouding tot de hoge kosten”. Ofwel: te duur en geen oplossing. Daarmee is het gewoon einde discussie! Want ja, in Den Haag hebben ze andere dure problemen aan hun hoofd en met burgers die lastenverlaging eisen wordt het heel lastig. Voeg daarbij het feit dat er veel meer mensen in de Hoeksche Waard tégen de weg zijn dan er op Voorne Putten vóór zijn, zo blijkt uit handtekeningenacties.

Dan heb ik het niet eens over het feit dat zo’n A4 geen aansluiting in Spijkenisse zou krijgen, omdat dat weer technisch en financieel héél problematisch is. Daar zijn al vele presentaties over gegeven.  We hebben er dus niets aan. Toch beloven ze u straks die A4-Z, terwijl de politiek allang weet dat iedereen die boven de 45 is zeker nooit over de A4-Z zal rijden. Het plan zal eerst uit die la moeten worden gevist. Dat gaat de komende 5 jaar zeker niet gebeuren, gezien de samenstelling van de Colleges van B&W. En als het plan weer op tafel ligt duurt het 25 jaar om het uit te voeren.

Zitten we dan als ratten in de val? Daarover later!

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.