Verboden te luisteren naar de burger

Het was een lange zit. Ik luisterde en keek voor u mee naar een live uitzending van de Gemeenteraad van onze stad. Dat is nog geen eenvoudige opgave. Met dat corona-videovergaderen gaat het niet vooruit. “Hoor je het ruisen der golven” van de Havenzangers kwam bij me op, zoveel ruis zat er op de lijn. Maar je mist ook heel veel. Hoe reageren Raadsleden non-verbaal op elkaar. Je ziet het niet. Dus het is daardoor wel een beetje veel saai. Totdat……

Totdat de PVV Raadsfractie kwam met een voorstel dat henzelf zéér gaat beperken in hun werk. Er kwam een heus pleidooi op tafel waarin werd gevraagd aan de burgemeester om ”invloeden op het beleid van buiten de Raad niet meer te tolereren”. De oren vielen van mijn hoofd! Dan pleit opeens iemand ervoor dat Raadsleden niet meer mogen praten met burgers, belangenorganisaties, verenigingen en andere buurgemeenten. Stel je voor dat al die burgers invloed hebben op het beleid, schande! Dat kan toch zomaar niet?  En dan geef je ook nog een burgemeester, die het al lastig genoeg heeft met al die verschillende partijen, de opdracht een onwettige opdracht uit te voeren. Je zegt dan ook tegen je eigen fractie dat je alleen maar met jezelf mag praten. Dat was toch niet de bedoeling? Raadsleden zijn toch volksvertegenwoordigers? En “het volk” woont niet in het stadhuis. En ja, we hebben burgers en organisaties die altijd hun kant van de werkelijkheid benadrukken. Dat hoort bij het politieke spel. Dat heet democratie. En dat mag, zolang de ambtseed maar niet wordt geschonden. Dat verbieden is onbegrijpelijk en is ook een boemerang. Als je vindt dat een andere partij niet mag luisteren, dan moet je zelf ook de inzichten van deskundigen of inwoners negeren. Niet handig, denk ik dan. Iets zegt me dat men die afweging niet heeft gemaakt.

Is het tijd voor de burgemeester om een cursus Staats- en Bestuursrecht te geven aan Raadsleden? Want dat malle voorstel zegt eigenlijk: verboden te luisteren naar de burger.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.