Xenofobie, racisme en nationalisme: het mag wat kosten

Foto: Unsplash

Het is duidelijk, een piepkleine meerderheid van de Britten heeft voor een Brexit gestemd. Een Brexit op basis van onderbuikgevoelens. Vooral de immigranten krijgen de schuld van de boosheid en de kortzichtigheid van vooral senioren. Zo blijkt uit de uitslag en de onderzoeken. De BBC zei vandaag onder meer “de Britten hebben met hun hart gestemd en niet met hun hoofd”. Er zijn zelfs Britten die voor de Brexit stemden om nieuwe onderhandelingen af te dwingen met de EU. Hoe naïef kun je zijn, denk ik dan.

Benzineprijzen
Vanaf volgende week gaan de benzineprijzen al omhoog met zo’n 6 procent op eiland. Alle (deels) importgoederen gaan fiks in prijs omhoog door de ineenstorting met 8 tot 12 procent van de Pond. Ook zullen bedrijven die zich in de UK wilden vestigen wel even achter de oren krabben, voordat men het kanaal oversteekt. Je maakt daarmee handel drijven met de EU voor jezelf een stuk moeilijker op korte termijn.

Ook kan het Verenigd Koninkrijk nog verder uiteen vallen omdat Schotland, Wales, Gibraltar en Noord-Ierland mogelijk een eigen koers willen varen. Dat gaat de Engelsen ook veel kosten.

Maar die breed uitgemeten nationale, financiële en welzijnsgevolgen van de Brexit deren niet. Zolang “die buitenlanders” maar ophoepelen en de vluchtelingen buiten blijven. Dat mag wat kosten. Kennelijk heeft men liever een “puur Engels” eiland dan een stabielere welvaart en welzijn.

Schuld
Dat welvaartsverlies kan ze kennelijk nu niets schelen. Maar wedden dat de Britten straks de regeringen de schuld geven van hun welvaartverlies? Wedden dat een deel van de bevolking dan niet in de spiegel kijkt en hun eigen stemgedrag daarvan de schuld geeft? Wedden dat ze dan de politiek, die “geluisterd heeft” naar de bevolking weer, de “elite” noemen?

En de Russen? De Russen liggen in een deuk. Ze hoeven niets te doen om Europa ernstig te verzwakken. Dat doen de kortzichtigen in Engeland wel na de uiting van goklust en hoogmoed van Cameron.

We zijn gewaarschuwd!

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.