De snoezelkamer van het mensontwikkelbedrijf

Beluister hier de column

Foto: Unsplash

Soms stuit je op een rapport. Eentje die in een besloten vergadering is behandeld bij de gemeente. Niet in de volle openheid, maar achter gesloten deuren. Als journalist word je dan extra nieuwsgierig. Waarom doen ze dat eigenlijk? Wat mag u niet weten?

Zo kwam de gemeente, na een “heisessie” op de proppen met een heus “koersdocument” over, voorheen, de Welplaat. Dat was/is eigenlijk een sociale werkplaats waar nu ook werklozen te werk worden gesteld om zonder betaling en werknemersvoorzieningen simpel werk te doen. Werken loont daar dus niet en er is ook geen perspectief op een echte baan.

In dat tamelijk ingewikkelde stuk uit men de zorgen over de toekomst en wordt opeens de “Welplaat” omgedoopt in “mensontwikkelbedrijf”. Pardon, zult u zeggen. Yep… “mensontwikkelbedrijf”. Opeens zegt een gemeente tegen je, als je pech hebt en zonder baan zit, dat je ontwikkeld moet worden en dat kan dan bijvoorbeeld door gedwongen doosjes te vouwen, schroefjes uit te zoeken of door dagenlang in een fietsenstalling te zitten. Het is eerlijk werk, daar niet van, maar om te zeggen dat het de mens ontwikkelt? Ik denk dan: wie heeft dit nu weer verzonnen? Ben je als werkloze dan opeens onderontwikkeld? Sinds wanneer werken er psychiaters op het stadhuis? Moet je eerst een vlekkentest doen? Daar kom je dan, na 20 jaar werken en een hbo-opleiding. Dan moet je opeens zonder cao-loon aan de slag bij een bedrijf waar je wordt ontwikkeld. En heb je daar als werkloze ook nog wat in te zeggen? Uh…. nee dus.

Het document straalt sterk paternalisme uit. Het gaat verder vooral over geld en posities, maar weinig over wat de gemeente hoort te doen: waken over het welzijn van de burgers! Maar ja, we weten niet wat de Gemeenteraad van dat document vindt. Het werd achter gesloten deuren behandeld. Notulen zijn er niet. Is er niemand die denkt: wat is dit nu weer? Hoeveel zand is er in ogen gestrooid? Ik denk zomaar dat Klaas Vaak is langs geweest en dat Raadsleden zaten te suffen in de snoezelkamer van het mensontwikkelbedrijf.

Download hier het Koersdocument

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard 27-08-2019

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Sociaal. Bookmark de permalink.