Boerkaverbod is ‘n paard van Troje

Beluister hier de column

Toen ik de anti-boerkawet las en haar memorie van toelichting (gebruiksaanwijzing) moest ik eigenlijk lachen. Wat een knullige wet is dat! Vrijwel onuitvoerbaar, want het is zo geschreven dat je op een mooie zomerdag de helft van de bus moet ontruimen, vanwege de zonnebrillen, hoedjes en petjes. Je kunt dan niet die ene mevrouw eruit halen met een nikab. Dan moet iedereen op de bon.

Wat me ook opviel, in de vele reacties die ik kreeg op een column die ik schreef voor BNNVARA, dat ¾ van de reacties kwamen van mannen met een nepnaam. Ze eisten dat de nikabdraagsters herkenbaar moesten zijn en ze moesten vrij zijn van onderdrukking, want anders zwaaide er wat. Dat is toch wel heel tegenstrijdig!

Verder analyserend kwam er iets veel belangrijkers naar voren, namelijk de afschaffing van wéér een burgerrecht. Het recht om onbespied en anoniem te mogen leven. Zolang u niets strafbaars doet, heeft niemand iets te maken met wat u doet en waar u gaat of staat. Zeker de overheid niet. U reist straks, ondanks een anonieme OV-kaart niet meer anoniem. Uw gezicht is gemakkelijk te koppelen aan allerlei systemen. En reken maar dat de veiligheidsindustrie al lobbyt met prachtige technische snufjes, want nepveiligheid is kassa!

In het gekrakeel rond deze wet verliest iedereen uit het oog dat de eerste stap tot afschaffing van je recht op anonimiteit is gezet. Reken maar dat dat zo bedacht is. Dat is ook zo gegaan met het SoFi- & BS-nummer. Dat begon heel klein en toen de protesten verstomden werden steeds meer zaken eraan gekoppeld en worden mensen nu zelfs onderworpen aan geheime onderzoeken onder de wet Syri. Nissewaard gebruikt die wet nog, Rotterdam is die grootschalige schendingen van burgerrechten zat en voert die wet niet meer uit. Maar dit terzijde.

De anti-boerkawet zet dus de deur wagenwijd open tot het invoeren van totale controle via gezichtsherkenning, overal en altijd. Want ja, dat gebeurt toch al in de bus? Waarom dan niet op straat? De camera’s hangen er toch al? U denkt toch vast dat u niets te vrezen heeft…… Daarmee is het boerkaverbod ‘n paard van Troje.

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde. Bookmark de permalink.