Aan het verkeerde adres

Het is weer verkiezingstijd, een tijd waar tegenwoordig de trollen, bots en anonieme reaguurders weer overuren draaien. Hele dagen word je lastiggevallen met allerlei berichten die je op andere gedachten moeten brengen. Als bekend is dat je een bepaalde richting op denkt krijg je het soms zwaar. Je wordt gebombardeerd met haatmail, scheldkanonnades, en andere onheuse bejegeningen. Soms zijn ze zo erg dat je er vreselijk om kunt lachen. Ze zijn zo over de top dat je denkt: joh, waar haal je het vandaan, zoveel scheldwoorden in één goedlopende zin. Knap!

Maar helpen die scheldmails en verwensingsberichten op Facebook eigenlijk wel? Zorgt het ervoor dat mensen opeens van gedachten veranderen? Helpt het de tegenstanders van jouw denkwijze? Nou, ik denk helemaal van niet.

Politici zenden hun berichten naar hun medestanders. Dat is om de medestanders bij de les te houden. Ze voeden hun medestanders met de juiste argumenten. Houden de fanclub voor dat zij de juiste keuzes maken voor de toekomst. Als je dan een scheldpartij van een tegenstander krijgt weet je eigenlijk zeker dat je helemaal goed zit. Alleen snappen die anonieme digitale herrieschoppers dat nog helemaal niet. Is het desinteresse, is het domheid? Ik hou het maar op onwetendheid bij de reaguurders.

Dus als je weer eens zo’n rijtje scheldende types, zonder echte naam, met vlaggetjes, Trumppetjes, dreigende honden, nepfoto’s etc. achter je aan krijgt denk dan: dankjewel! Je werd gewezen op die enige goede keuze. Jij wilt niet horen bij een scheldende, dreigende en vloekende groepering. Hoe meer ze schelden, hoe meer je weet dat dat geen manier van doen is en dat je zo niet wilt samenleven. Ervaar “gutmensch” als een compliment, want dat is het ook! Er is namelijk niets tegen om een goed mens te zijn! Er is wel iets tegen mensen die niet verder komen dan anoniem, in digitale boerka, schelden en tieren. Die maken de verkeerde keuze. Die sturen hun grofheden aan het verkeerde adres.

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Satrire. Bookmark de permalink.