Mijn welgemeende stemadvies aan u!

U zult wel denken: Daar hebben we hem weer, die vreselijke linkse rakker. Maar lees toch even dit kleine stukje uit! We mogen volgende week allemaal aan de bak. Hop, naar de stembus. Maar wat gaan we dan stemmen? Gaan we luisteren naar de getrainde lijsttrekkers op televisie en radio of gaan we luisteren naar ons eigen geweten? Wat wilt u echt? En hoe voorkom je dat je voor de zoveelste keer teleurgesteld wordt door de partij, waarvan je een hokje rood kleurde, die toch opeens iets anders doet dan dat je dacht na zo’n verkiezingsdebat.

Ik zat tot enkele jaren geleden in een club die Kieskompas moest voorzien van de juiste informatie, zodat de stemhulp kon analyseren waar een politieke voorkeur naar uitgaat. Dat waren spannende middagen en avonden, want die vreselijk irritante André Krouwel (baas van Kieskompas) haalde het bloed onder je nagels vandaan. Alles om helemaal helder te krijgen waar de partij, waar je voor was aangeschoven, voor stond. Geen prietpraat, geen duikgedrag, geen flauwekul! Keihard zeggen waar je voor staat. Het was voor het goede doel: gebruikers laten weten waar partijen staan in het politieke debat. Links, midden, rechts. En dit in slechts 30 wetenschappelijke vragen.

Ik doe ook altijd zo’n stemhulp en laat mijn echte keuze afhangen van bijvoorbeeld zo’n Kieskompas, of haar collega’s Stemwijzer etc. Daarmee voorkom ik dat ik later merk dat ik op de volkomen verkeerde partij heb gestemd, omdat de lijsttrekker zo’n toffe peer of perin is. Aan mooipraters heb je uiteindelijk niets.

Dus doe uzelf een plezier en doe zo’n stemhulp en stem dan ook op een partij die het best bij u past, volgens zo’n stemhulp. Dat voorkomt echt teleurstellingen en dat u het gevoel krijgt dat ze toch nooit naar u luisteren daar in Den Haag. Dat gevoel kon wel eens door uzelf komen door het rood kleuren van het verkeerde vakje. Dus, doe een stemhulp! Dat is mijn welgemeende stemadvies aan u!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.