Kappen met benoemen, oplossingen willen we zien

Al sinds tientallen jaren wordt er benoemd en benoemd in dit land. In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakten van Kooten en de Bie er zelfs een hilarische reeks over onder de naam ‘De Tegenpartij‘.

Foto: 2e Kamer

Het benoemen wordt ruiger en ruiger, beledigender en beledigender, racistischer en racistischer. Neo-nazi’s demonstreren openlijk op straat. Allemaal zijn ze aan het benoemen, in navolging van een reeks extreme politici, die intussen de middenpartijen knap aan het gijzelen zijn. Maar oplossingen? Ik hoor ze niet. Het systematisch benoemen is het nieuwe probleem dat moet worden benoemd!

Ik ben klaar met al dat benoemen. We weten het allemaal intussen wel. Die kapotte grammofoonplaten hebben we allemaal gehoord. We weten ondertussen wel dat voor rechts mensen die medemenselijkheid bepleiten Gutmenschen en landverraders zijn. We weten ondertussen wel dat er neo’s zijn die bereid zijn geweld te gebruiken tegen mensen met een niet oorspronkelijk Nederlandse cultuur. We weten ondertussen wel dat er antifascisten zijn die stenen willen gooien naar neo’s. We kennen de argumenten, vaak ook verzonnen, zo langzamerhand wel.

Zuiver Nederlanderschap

Keer op keer hoor ik mensen met een niet volledig Nederlandse achtergrond roepen dat Nederland van ‘ons’ is. Van wie? Ja… van ‘ons’. Oké, dus niet van mij en mijn familie? En hoe komt het toch dat mannen met buitenlandse roots zo fel zijn op het Nederlanderschap? Baudet is immers Frans, Sorensen Scandinavisch en Wilders is half Indonesisch. Het is lachwekkend, als het eigenlijk niet te droevig voor woorden is. ‘Allochtonen’ die pleiten voor het min of meer zuivere Nederlanderschap.

Zelf komen de rechtse volksmisleiders niet vrijwillig met plannen om de ‘problemen’ op te lossen. Op een of andere manier komt de journalistiek er maar niet toe om steeds te vragen naar de eindoplossing van Wilders en Baudet. Het blijft hangen in reacties op de laatste uitspraken van deze heren. Maar de onderliggende boodschap of wens wordt maar niet blootgelegd. Hoe wil men dat benoemen omzetten in daden en werkende maatregelen? Is men bang voor het antwoord? Is het risico dat wordt genomen te verschrikkelijk voor woorden? Als je er beelden bij bedenkt, wordt het dan niet heel erg schokkend?

Mijn oproep aan de journalistiek is: Vraag door en door en door! Leg bloot dat mensen als Baudet en Wilders geen antwoorden hebben, maar alleen benoemen en dat ze dus hun achterban niets te bieden hebben, anders dan het risico op een enorme escalatie.

Grenzen dicht

Vraag aan Wilders hoe hij die tientallen miljoenen moslims uit Europa gaat verwijderen. Vraag door of dat zonder geweld kan. Vraag door of hij denkt dat 800.000 moslims zich vrijwillig uit Nederland laten gooien, met achterlating van alles wat ze hebben.

Hoe ziet dat er dan uit? Gaat het met vrachtwagens, met treinen of lopend? En waar naartoe dan wel? En wat doen we met ‘kaaskoppen’ die bekeerd zijn tot de islam? Is dat geen recept voor burgeroorlog? Vraag ook aan Wilders hoe de grenzen dicht moeten. Laat hem uitleggen hoe die dan dicht moeten, wat het kost en wat het betekent voor het toerisme, de economie en onze eigen vrijheid om het land uit te gaan. Want er niet inkomen betekent ook dat je er niet uit kan.

Vraag hem hoe de leeggevallen arbeidsplaatsen worden opgevuld en al die extra douaniers en marechaussees worden aangesteld. Wie gaat dat doen dan, als je al een tekort hebt aan arbeidskrachten? Want je knikkert meer mensen het land uit dan er werklozen zijn. Ik weet dat je dat niet 1 op 1 kunt vergelijken, maar het gaat om de grootheden van de getallen. Laat u niet wegsturen met een antwoord als bij de afschaffing van de Euro. Toen riep hij “dat doen de ambtenaren in één weekend”. VRAAG HET, vraag naar de plannen en uitvoering, doe niet aan schattige poezenfilmpjes en iedere nieuwe verontwaardiging! Daar hebben we niets aan! Dan blijven we hangen in benoemen.

Homeopathische verdunning

Vraag aan Baudet hoe hij de homeopathische verdunning van het Nederlandse volk gaat stoppen. Verwonder je niet over zulke boude uitspraken, maar vraag door. Wat betekent dat? Hoe gaan we dat tegen? Hoe ziet dat eruit? En hoe moet het dan met hemzelf? Vraag hem uitgebreid die moeilijke woorden uit te leggen. Want een flink deel van zijn fanclub kakelt zijn woorden na, zonder ook maar enig idee te hebben wat het nakakelt, zoveel merk ik aan de mensen die ik erover spreek. Neem geen genoegen met die lach als hij wordt betrapt op een onwaarheidje of wat. Laat hem niet meer wegkomen met een kreet die gevaarlijke consequenties kan hebben.

Kort en goed: Het is mooi geweest met benoemen. We weten het intussen allemaal wel. Alles is keer op keer op keer herhaald en herhaald. Zendtijd en paginaruimte verkwisten aan het zoveelste benoemen is langzamerhand zinloos. Het wordt tijd dat rechts oplossingen op tafel legt, inclusief alle gevolgen voor mensen en de samenleving. Leg bloot welke gevaren er kleven aan de theorieën die deze twee heren, van allochtone afkomst, over ons uitstorten. Confronteer de heren met doordringende vragen en laat niet los! Als de mensen de gevolgen overzien van de ideeën van deze beroepsjokkebrokken en overdrijvers kunnen ze tenminste een echte keuze maken. Dus geen nepkeuze!

De meeste linkse- en middenpartijen hebben een uitgebreide visie in hun verkiezingsprogramma staan. Daar kun je nog wat mee. Ik mis dat op rechts zéér. Is dat omdat rechts zelf ook bang wordt van de eindoplossing en de daarmee gepaard gaande consequenties? Hoe ziet het Nederland van na een regeerperiode van de PVV en FvD eruit? Dan weten mensen tenminste wat ze kunnen verwachten, hoe dat tot stand moet komen en welke risico’s men neemt.

Foto: Die Welt

Verschenen bij Frontaal Naakt

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.