Toespraken tot de Commissie Sociaal Domein Nissewaard
Over het handelen van de Gemeente is commissie toegesproken. Hier leest u de toespraken.
Nissewaard toespraak Alfred Blokhuizen Cie SD 6-9-2018
Nissewaard toespraak Felix Perez FNV Cie SD 6-9-2018
Nissewaard toespraak Yoeri Arends SP Cie SD 6-9-2018
Audioverslag van de Commissievergadering SD 6-9-2018
Nissewaard toespraak Alfred Blokhuizen Cie SD 29-11-2018
Audioverslag van de Commissievergadering SD 29-11-2018
In het audioverslag van 29-11-2018 kunt u horen dat er volkomen langs elkaar heen wordt gesproken. Mijn verhaal gaat over de procedures en de onrechtmatigheid daarvan. De uitspraken van de Staatssecretaris (hieronder) zijn glashelder, maar de Raadsleden van de coalitie en CDA doen net of dit niets betekent, of beginnen over de werkomgeving zelf. Mijn bijdrage ging helemaal niet over de werkomgeving. De VVD fractie ontkent zelfs dat er wetten zouden zijn overtreden. De woordvoerster vond het niet onwettig, wat wel het standpunt van de regering is, maar “onwenselijk”. Lees hier de antwoorden van Staatssecretaris van Ark op schriftelijke vrangen van SP en GroenLinks
Aan het einde van de inspreektijd verklaarde Wethouder Bal (VVD) dat ze het vertrouwen in me hadden opgezegd, omdat ik de privacy van een ambtenaar zou hebben geschonden. De uitnodiging om mee te praten in een veranderingsproces werd daags nadat de Raad was ingelicht dat men met mij in gesprek ging ingetrokken. De Gemeenteraad was ten tijde van de Commissievergadering niet geïnformeerd over die intrekking.
Mij was niets bekend van het feit dat openbaarmaking van gemeentelijke beschikkingen voor het College een breekpunt was. Uit de, nu nog, vrijwillig, eenzijdig en voorlopig vertrouwelijk verklaarde correspondentie tussen mij en het College van B&W blijkt niets van die opgegeven reden. In de gesprekken die ik had met de gemeente gaf men steeds aan het “heel ingewikkeld te vinden” om een actievoerder mee te laten praten in een veranderingsproces. Bij een bijeenkomst met de Wethouder, directie VPW en gemeentesecretaris zat een waarnemer die dit voorgaande bevestigt. Terwijl juist deelname van een opponent aan het veranderingsproces de garantie geeft dat men niets meer over het hoofd ziet. Het Algemeen Dagblad verwoordde het zo: Gemeente zet gesprekken met ‘klokkenluider’ stop. De uitlatingen van het College leidde tot een klachtenprocedure. Lees hier meer over de procedure.
Adviesraad Sociaal Domein
Deze raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur en ambtenaren van de Gemeente Nissewaard. Hier lees je de correspondentie en wetenswaardigheden van dit adviesorgaan.
8-2-2019: Adviesraad Sociaal Domein gaat niet in op verzoek tot een gesprek
12-2-2019 Antwoord op de brief van de Adviesraad Sociaal Domein
Divosa wijst op risico’s verdringing van arbeidsplaatsen door bijstandsgerechtigden onder de participatiewet.
De verenigde directeuren binnen het Sociaal Domein (Sodom) wijzen erop dat arbeidsverdringing niet mag binnen de Participatiewet. Gemeenten mogen alleen werk aanbieden dat anders niet gedaan zou worden. De Gemeente Nissewaard overtreedt, naar mijn mening, die regels door mensen werk te laten doen dat wel normaal gedaan wordt. Productiewerk, bewaking van fietsenstallingen en groenonderhoud is normaal betaald werk. Door bijstandsgerechtigden in te schakelen worden mensen met een cao-loon verdrongen. Lees hier de handreiking van Divosa
Raadsvragen
De gemeenteraadsfracties van LOB, D66,PVV, Nissewaard Lokaal, CDA en CU-SGP werken samen om duidelijk te krijgen hoe men is gekomen tot het invoeren van het gebruik van vingerafdrukken bij Voorne Putten Werkt. Dit is een unieke situatie. Niet eerder was de oppositie zó verenigd in haar controlerende taak.
Beantwoording LOB inzake gebruik vingerafdruk door Voorne Putten Werkt
Regering vindt afname vingerafdrukken afnemen onrechtmatig zo blijkt uit beantwoording van Kamervragen
Lees hier de beantwoording van Kamervragen (29-03-2018) van van Dijk en Alkaya (SP) van over het gebruik van vingerafdrukken voor bv tijdsregistratie. De Gemeente Nissewaard, deel van de overheid, wist dus dat wat ze deed niet mocht.
De 2e Kamerfracties van GroenLinks en SP hebben op 18-10-2018 schriftelijke vragen gesteld aan de regering over het verzamelen van biometrische gegevens van bijstandsgerechtigden in Nissewaard.
Lees hier de vragen van SP en GroenLinks aan de regering
Het antwoord is duidelijk van de Regering (Staatssecretaris Tamara van Ark). Het mocht niet en het ging niet om een vrijwillige overeenkomst, omdat Bijstandsgerechtigden in een afhankelijke positie zitten. De Gemeenten zaten helemaal fout met het afnemen van vingerafdrukken.
Beantwoording inzake gebruik vingerafdruk door Ministerie 14-11-2018
Europese Hof vindt opslag vingerafdruk al in 2013 onrechtmatig
In de zaak rond de opslag van vingerafdrukken ten behoeve van paspoorten geeft het Europese Hof aan dat opslag van vingerafdrukken, anders dan op de chip van een paspoort, een aantasting van de privacy en onrechtmatig is. Lees hier de uitspraak.
Trajectplannen of trajectovereenkomsten?
Bijstandsgerechtigden kregen een document die ze moesten ondertekenen, aan het begin van een tewerkstelling in het kader van de Participatiewet. Onduidelijk is of het gaat om een “overeenkomst” of een “beschikking”, omdat de termen door elkaar worden gebruikt in deze stukken. Deze stukken werden ook voorgelegd aan mensen die laaggeletterd zijn of de Nederlandse schrijftaal niet machtig zijn of waren.
“trajectplan” waarin een vrijwilliger ongevraagd opeens een werknemer wordt en een vrijwilligersorganisatie ongevraagd een “werkgever“ die vanaf het moment van ondertekening verplicht is om “klikspaan” te worden en medische gegevens te delen.
Een gedeelte van de bijstandsgerechtigde en te werk gestelden kregen een niet ondertekend briefje met een mededeling dat artikel 5 (vingerafdruk) is vervallen. Vraag is of een beschikking op deze wijze kan worden gewijzigd en of een overeenkomst op deze wijze eenzijdig kan worden aangepast.
Excuses, maar niet heus!
De Gemeente stuurde de bijstandsgerechtigden, die een trajectplan hadden, met de verplichting van het afgeven van vingerafdrukken, een kort briefje dat het betreffende artikel werd geschrapt. Kanttekening hierbij is dat je een “overeenkomst” of een “beschikking” niet op deze wijze kan wijzigen. Het maakt trajectplan niet minder onrechtmatig.
Aanpassing “Trajectplan” VPW zonder excuus
Later stuurde het College van Burgemeester en Wethouders een uitgebreidere brief aan haar bijstandsgerechtigden waarin ze de ophef betreurde, niet de afname van vingerafdrukken, en twijfel laten bestaan of het opslaan en gebruik van biometrische gegevens toegestaan was.
“Excuusbrief” College van B&W 21-08-2018
Witboek SP Nissewaard
Op 12 december 2018 presenteerde SP Nissewaard een witboek, met daarin een, vooral politieke, beschouwing op de situatie bij Voorne Putten Werkt. Het witboek geef inzicht in o.a. financiële belang dat is gemoeid bij het in stand houden van de situatie bij Voorne Putten Werkt. Lees hier het witboek
Gemeente Nissewaard woedend op SP na beschuldiging over verkrachting