Blijf af van Volkert van der G.

Waarom wordt het gegil om wraak op Van der G. niet moedig tegengesproken door onze politici?

Er is weer veel lawaai over het proefverlof van Volkert van der G. Wederom verdringen politici zich om de microfoons en camera’s om te vertellen dat de rechtsstaat niet voor iedereen geldt. Opnieuw zoekt een staatssecretaris de grenzen van de wet op om de gevangenhouding van Van der G. te verlengen. Maar wat hij moet doen is zeggen:

Beste burgers van Nederland, blijf straks van Volkert van der G. en zijn familie af. We leven in een land van wet en recht. Het recht heeft zijn loop gehad en daar moeten we het mee doen. Diegene die maar wijst naar Van der G. zal worden vervolgd. En hou er rekening mee dat het u zwaar zal worden aangerekend. U heeft 12 jaar de tijd gehad om erover na te denken. Doe ik die man wel of niet iets aan. Maak ik zijn gezin medeslachtoffer of niet. Ik zie dat als sterk verzwarende omstandigheden.

Ik vraag me overigens af waarom politici dat niet doen. Waarom ze niet keihard oproepen tot rust en orde. Waarom wordt het gegil om wraak op Van der G. niet moedig tegengesproken? Hij heeft zijn straf vrijwel uitgezeten. Daar is het wraakelement al in meegenomen.

Aan de andere kant vraag ik me af waarom mensen hun eigen leven willen opofferen, door een aanslag te bedenken of te willen uitvoeren, om een moord te vergelden. Een moord die niet ongedaan kan worden gemaakt. Het is een soort wraak dat de familie – de enige echte slachtoffers – absoluut niet wil. Marten Fortuyn wil dat de aanhangers niet overgaan tot geweld. Het is vooral hun diepe verdriet van het verlies van een dierbare. Zij brengen wel de moed op om op te roepen tot “sereniteit”. Nu de politiek nog.

Daarom: Staatssecretaris, politici en opiniemakers, roep in koor: Blijf met je poten af van Van der G. en zijn gezin en familie af!

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.