Lekker langzaam door 130 km per uur

Bent u nog blij met die verhoging van de maximum snelheid? Meer verkeersslachtoffers, meer brandstofgebruik, langere files aan de randen van de steden en nu ook nog eens verlenging van de reistijd

De autolobby stond te juichen na de verkiezingsstunt van de VVD. Zag u ze ook staan, applaudisserend bij zo’n bord en met witte jasjes? Ja, want we mogen opeens op geselecteerde snelwegen 130 km per uur gaan rijden. Charley Aptroot, dé voorvechter van racend Nederland, vertelde overal dat we voortaan “lekker kunnen doorrijden”. Want doorrijden is beter voor het milieu………

Ik was weer getuige van een chaotische uitzending van Rondom 10 van de NCRV, waar de feiten er niet toe deden, over dit onderwerp. Het “vroemgevoel” was belangrijker dan de veiligheid en gezondheid van Nederland.

Al  snel na de VVD presentatie werd de Afsluitdijk gepresenteerd als pilot van het ophogen van de maximum snelheid van 120 naar 130. En jawel, wat men al dacht, de tijdwinst was maar liefst een kleine minuut en een wat langere rij auto’s bij de sluizen op de koppen van deze dijk, waarmee de tijdwinst als sneeuw voor de zon verdween en de benzinetank eerder leeg raakte.

En toen werd de minister van verkeer wakker. 130 Bleek in de praktijk op een haar na 140 te zijn, omdat men pas gaat bekeuren boven de 139 km per uur. Dat komt omdat er een marge wordt gebruikt om discussies over de meetmethode te voorkomen, als er een bekeuring wordt gegeven.  Tja… 140 was toch niet de bedoeling. Beloofd is: 130 = 130, met strakke handhaving.

Daar moet dus wat aan gebeuren, want 140 is wel echt heel hard en gevaarlijk. Zeker op de Afsluitdijk, met sterke windvlagen, veel toeristen en grote snelheidsverschillen tussen verschillende weggebruikers.  Het verschil tussen een auto met caravan en een racende automobilist kan bijna 60 km per uur zijn. Dat vindt de verkeersminister ook en daarom studeert ze nú op verlaging van de marges  bij bekeuren. Met de moderne radarapparatuur is het niet meer nodig om grote marge te hanteren. Een marge  van 2 % is al meer dan genoeg. Nu geldt eenmaal dat verlagen van die marges voor alle snelheden zullen opgaan, dus die hebben dus ook effect op alle snelheden.

We maken even een rekensommetje, gewoon om even te checken of we er allemaal wat mee opgeschoten zijn. 50 Was effectief 54, 82 was effectief 88, 100 was effectief 107, 120 was effectief 128 en 130 dus 139. Dat wordt straks anders, 50 wordt  52, 80 wordt 82, 100 wordt 103, 120 wordt 123 en 130 word 134.

Deze gegevens voerde ik in in mijn navigatiesysteem en liet vervolgens de rijtijd uitrekenen, rekening houdend met de oude en nieuwe marges.

Op een rit van Rotterdam naar Leeuwarden wordt de reistijd verlengd met tenminste 5 minuten. Terwijl er bij de invoering van 130 km/u  een waanzinnige tijdwinst was voorspeld van 74 seconden. Waarom? Heel simpel:  omdat je op verreweg de grootste afstand langzamer moet rijden, als je tenminste binnen de snelheidsmarges wilt rijden. De snelheidsduivels zullen zeker altijd de grenzen van de marges opzoeken. Die liggen straks een stuk lager. Al met al wordt dan de reistijd dan langer. Ik lig daar niet wakker van, maar de 130 km per uur lobby was al super opgewonden door de tijdwinst van enkele 10-tallen seconden tijdwinst per rit. Ze zullen nu uit hun vel moeten springen omdat ze eigenlijk een beetje veel zijn gefopt door hun eigen lobbyisten.

Bent u nog blij met die verhoging van de maximum snelheid? Meer verkeersslachtoffers, meer brandstofgebruik, langere files aan de randen van de steden en nu ook nog eens verlenging van de reistijd.  Zo worden heel wat PK’s achter de wagen gespannen. Goed en gedegen werk autolobby!

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA en Dagblad Van Het Noorden

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.