Veel te duur!

Er is heel veel discussie over de versoepelingen in de coronacrisis. Ik schreef daar eerder al over. We zouden allemaal “smachten” naar van alles en nog wat, terwijl we juist hebben laten zien dat we heel goed kunnen zonder heel veel zaken. Zo zijn we helemaal niet slechter geworden van thuiswerken, stiltes in de avond door een avondklok en heel veel minder reizen naar spotgoedkope bestemmingen. Ook zijn we niet  ongelukkig geworden van het niet meer kunnen kopen van Chinese meuk bij een actie winkel. Want laten we eerlijk zijn. Hoeveel ongelukkiger zijn we er nu eigenlijk van geworden? Stiekem weten we het ook wel. En als u het niet weet, vraag het morgenochtend even aan uw spiegelbeeld tijdens het tandenpoetsen. We smachten best wel naar de verkeerde dingen. Sommigen zeggen “decadente” dingen. Want waar smacht je dan eigenlijk naar als je een vakantie opeist naar een 3e wereldland en jezelf daar opsluit in een resort. Is het dan alleen om te laten zien “kijk mij eens”? Ik ben daar en daar geweest, doe dat maar eens na!

Iets anders dat we eigenlijk niet nodig hebben is het terras. Het lijkt de heilige graal van ons levensgeluk. Even afgezien van het grote belang van de getroffen horecaondernemers, heb ik toch zo mijn vraagtekens. De eis tot opening van de terrassen is zo vaak in het nieuws dat ik me afvraag: heb ik iets fout gedaan in mijn leven? Ik vind een terras wel aardig, vaak veel te druk, maar toch echt geen eerste levensbehoefte. Daarbij komt nog dat de prijzen hoog zijn, soms heel hoog. Zo hoog dat een flink deel van onze medemensen helemaal niet op een terras kunnen zitten. En dan ligt het ook zeer voor de hand dat horecaondernemers de prijzen aanzienlijk zullen verhogen als ze weer opengaan. Dat gebeurde bij andere bedrijven ook. Je zal niet raar moeten opkijken als de prijs van een klein glaasje cola met veel ijs op het terras 5 maal hoger is dan een 2-literfles bij de bekende Duitse supermarkt.

De horecaondernemers moeten heel erg oppassen. Het kan zomaar zo zijn dat hun stoelen straks grotendeels uit protest leeg blijven. Reden: Veel te duur!

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.