Waarom schelden mensen zo op milieupartijen?

Waarom verzetten mensen zich tegen de brengers van de boodschap dat hun leefomgeving wordt vervuild en ongezonder wordt?

Foto: Unsplash

Iedere keer als er een politiek bericht verschijnt over milieu, industrie en verkeer gaan mensen en soms ook media los. Negatieve geschreven artikelen, scheldpartijen en dreigmails vallen de woordvoerders van milieupartijen ten deel.

Een paar voorbeelden in de regio Rijnmond over de laatste 3 maanden:

– Het bedrijf Odfjell pleegt een hele reeks zeer ernstige milieuovertredingen en blijkt brandonveilig te zijn. Dat levert een zeer gevaarlijke situatie op voor werknemers en enkele honderdduizenden omwonenden. Het bedrijf met 280 enorme tanks met gevaarlijke brandbare stoffen is gesloten en gaat stapsgewijs weer open.

Transavia en Onur Air vliegen tegenwoordig regelmatig van Rotterdam naar Eindhoven, 85 km, met als gevolg extra lawaai, slaapverstoring en luchtvervuiling. Het levert geen tijdwinst op voor reizigers, die als haringen in een ton zitten in zo’n vliegtuig, en ook leidt het tot verliezen van de luchtvaartmaatschappijen.

De maximum snelheidsverhoging op de A20 leidde tot grotere luchtvervuiling en slechts enkele seconden tijdwinst De luchtvervuiling is nu weer boven de Europese normen. Dit wisten de verantwoordelijke bestuurders van te voren, maar toch zetten ze door.

– Bedrijven in Rijnmond mengen chemisch afval met stookolie voor schepen. Zo komen ze goedkoop af van hun troep. Dit terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om het netjes te doen. 30% Van de luchtvervuiling in de regio Rijnmond komt van schepen die stroom draaien met die stookolie, dus ook met giftige stoffen gemengde olie.

Zomaar 4 punten waarover de bevolking zich zorgen zou moeten maken en waartegen ze eigenlijk zouden moeten protesteren. Het gaat immers om de gezondheid en veiligheid van henzelf en hun kinderen. Toch gebeurt het niet. Op en of andere manier vinden ze het best dat de leefomgeving wordt verpest. Ook het verplaatsen in de situatie van een ander lijkt moeilijk.

Waarom laten mensen dit allemaal gebeuren? Waarom verzetten mensen zich tegen de brengers van de boodschap dat hun leefomgeving wordt vervuild en ongezonder wordt? Waarom vinden zoveel mensen het allemaal maar goed en schelden ze op de partijen die wel voor hun schonere en gezondere leefomgeving opkomen? Ik heb het gevraagd aan een hele reeks mensen, maar men komt helaas meestal niet verder dan nog meer schelden over “milieuterroristen”, de “buitenlanders”, moslims, Europa en de Euro. Terwijl juist de mensen die voor een schoon milieu opkomen dat niet voor zichzelf doen, maar voor ons allen en onze kinderen. Ze nemen je niets af, maar gunnen je juist een beter en gezonder leven.

Boven mijn hoofd hangt een groot vraagteken.

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.